Skab dit eget tøj? Tips til upcycling & sy tøj

Skab dit eget tøj? tips til upcycling & sy tøj

Hvis du gerne vil skabe dit eget tøj til dig selv eller måske børnene, så kan du forholdsvis nemt komme i gang med en god solid Symaskine. Her kan du med fordel vælge den gode kvalitet ved Guldager og Sønner i Aarhus, Østjylland, som selvfølgelig leverer i hele landet, hvor du også kan få god rådgivning i forhold til en symaskine der passer til dit behov. Med enkle skridt som du finder længere nede, kan du gå i gang med symaskine og skabe det unikke design. Men hvorfor ikke være miljøbevidst og springe på den populære upcycling bølge, der selvfølgelig også gør sig gældende indenfor modetøj

Hvorfor og hvad er upcyling?

Upcycling er netop hvad ordet betyder, genbrug. Du tager noget brugt og omdanner dette til noget andet af højere eller samme værdi. Det giver mange fordele i forhold til tøj.

Ikke nok med at du sparer penge ved at genbruge gammelt tøj, det giver dig også mulighed for at være mijøbevidst og skabe dit helt eget. Genbrugsbutikker byder på et kæmpe udvalg af lækkert, praktisk og flot tøj i mange forskellige materialer. Det kan bruges som det er, men ofte kan du finde tøj som måske trænger til et ændring, for at blive helt perfekt. Her er genbrugsbutikker den billige måde at finde nok stoffer i samme materiale og farve, til at sy dit eget nye smarte modetøj. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved upcycling i forhold til tøj.

For det første er det en tidskrævende proces i forhold til at købe stoffer. At finde nok ens materiale kan også være en besværlig eller langtrukken proces. Fordelene er, at du kan skabe dine helt egen unikke skjortekjole eller andet, kan være billigt og du genbruger ting som er den smarte vej frem for os som menneskehed

Hvordan du syer selv?

For at ændre tøj, så skal du selvfølgelig brug forskellige redskaber, hvor symaskinen er den primære.

Det at sy selv er selvfølgelig en besværlig proces i starten.

Men du vil sikkert hurtig finde ind i processen og måske også finde glæden ved at kunne sy dit eget tøj selv. Processen med at sy selv, kan du dele op i forskellige trin:

 • Symaskine: Køb en symaskine først og fremmest.

  Her skal du gå efter en solid maskine uden for mange forvirrende indstillinger og en stærk motor. Her er det nødvendige, at du kan sy ligeud, bakke og zikzakke. En god model kan være en Brother DS120 eller NV15 som kan være det helt rigtige for dig.

 • Stoffer: Hvis du vælger upcycling frem for at købe stoffer, så skal du have klippet ud. Hvis du aldrig har syet før, bør du dog starte ud med nogle billige stoffer indtil du får taget på det.
 • Redskaber: Du har også brug for redskaber som symaskine nål, skarp stofsaks, knappenåle, sytråd, linealer og målebånd.

  Husk at købe en skarp stofsaks som ikke bruges til at klippe i papir, da dette vil sløve den ret hurtigt.

 • Snit mønstre: Mål rigtigt op omkring bryst, tajle og hofte. Brug disse til at finde de rigtige snit mønstre.
 • Sy teknikker: De basale syteknikker skal du selvfølgelig have styr på.

  Her kan du med fordel finde guides på Youtube eller købe et online kursus, så du får den rigtige fornemmelse i forhold til sømme. Du skal stort set kun være i stand til at sy ligeud og zikzakke for at være rigtige i gang med at sy dit eget tøj.

Relaterede indlæg: